Bemutatkozás

Tisztelt Látogató!

Szeretettel köszöntjük a Szilvásvárad Idegenforgalmi Egyesület honlapján!

Ezzel a honlappal szeretnénk hozzájárulni, hogy Ön jól érezze magát nálunk, megismerje községünket, szolgatatásainkat, programjainkat. Reméljük, hegy megismerve a kínálatot, élményekben gazdagodva kíván majd újra és újra ellátogatni hozzánk. Szilvásvárad Heves megye északi csücskében, a Bükk oldalán, Egertől 30 kilométerre, Budapesttől 160 kilométerre található. Megközelítése: közúton az M3-as autópályán, majd Füzesabony, Maklár vagy Kerecsend, Eger városán keresztül, vasúton pedig a Budapest-Füzesabony-Eger-Szilvásvárad vonalon érhető el.

A település környékén az ember megjelenésének legrégibb nyoma több mint 200 000 éves. A Szalajka-völgyben nyíló Istállós-kői-barlangban talált legősibb leletek 44 000 évvel ezelőttiek. A barlang több világkülönlegességgel is rendelkezik: eddigi ismereteik szerint a világon először itt használtak íjat és a hasított alapú csont lándzsahegyeket, de itt került elő a világ legrégibb fuvolája is. Az újkőkorban már a jelenlegi falu helyén is létesült egy település i.e. 5 500 körül. Ugyanitt, de még nagyobb területet vettek birtokba a bronzkori emberek, akik a község feletti magaslaton jelentős sáncvárat is építettek. Utánuk – a sok újítást hozó kelták említésével – az 1322-ben kelt adománylevélben Warad formában látható, már jelentős településként. Nevét az akkor már álló Éléskővárról kaphatta, ami 70 éven keresztül a Miskóc család központja volt. A vár utolsó említése 1832-ben található, de ekkor már állhatott a községünk határában álló másik vár, a Gerenna-vár, melynek építését Nagy Lajos király idejére teszik. 1438-ban Albert király a Pálóczyaknak adományozta a falut, amit ekkor Zylwasvarad, majd később Sylvas Varad formában jegyeztek. Mohács után a falu Perényi-, Kátyay-, Bárius- és Szepesi- birtok volt, majd 1666-tól a fele, 1699-től pedig az egész falu a Keglevichek kezébe került, több mint 170 évre. A várak elenyészése után a község neve Szilvás lett, amit csak 1906-ban, királyi rendeletre változtattak Szilvásváradra.

A XVIII-XIX. században indul meg a bükki nyersanyagra épülő iparosodás. 1870-ben Erdődy birtok lesz a falu, aki felépíti a kastély elődjét. Később a cseh iparmágnás Wessely kezébe kerül a környék. Ekkor épül ki a környék vasúthálózata és az erdei kisvasút is. 1913-tól a Pallavicini család birtokolja, a II. világháború követő állomásig. A Szalajka-völgy bár magántulajdonként, de ekkor kezdte a pihenést szolgálni. A község látnivalói 1840 körül Povolni Ferenc irányításával, klasszicista stílusban épült Református Kerektemplom, a Pallaviciniek idejében alakított kastély – ami ma szálloda -, a Ménistálló, a lipicai lovak történetét bemutató múzeummal, a lótemető, és az Orbán-ház.